Autostoel groepen

In Nederland is het verplicht om kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd autostoeltje te vervoeren. Maar hoe weet je nou in welk autostoeltje jouw kind goed past? Om de keuze makkelijker te maken, zijn autostoeltjes ingedeeld in groepen. De autostoel groepen zijn gebaseerd op lengte of gewicht, afhankelijk van de goedkeuring die ze hebben: i-Size (ECE-R129) of de oudere goedkeuringsnorm ECE-R44.

i-Size (ECE-R129)
i-Size is een relatief nieuwe goedkeuringsnorm die gebaseerd is op de lengte van het kind. In een i-Size autostoel moet je kind tot 15 maanden altijd tegen de rijrichting in worden vervoerd. Voor grotere kinderen voorziet de i-Size norm nog niet in autostoeltjes.

ECE-R44
ECE-R44 is de oudere goedkeuringsnorm, waarbij het gewicht van het kind de bepalende factor is – al speelt de lichaamslengte ook een rol. Als je kleintje te lang wordt voor de autostoel maar nog niet het maximale gewicht heeft bereikt, is de lengte toch doorslaggevend in de overstap naar een volgend autostoeltje. ECE-R44 deelt autostoeltjes in in groepen, waarbij autostoeltjes ook een goedkeuring kunnen hebben voor meerdere groepen.

 
Autostoel groepen

 

Autostoel groep 0+

Autostoel groep 0+

Verwacht je binnenkort een kleintje? Voor baby’s tot 75 cm of 13 kilo kies je het beste een autostoel groep 0+. Deze autostoeltjes worden tegen de rijrichting in geplaatst, waardoor je kindje extra goed beschermd is bij een frontale botsing. Maak pas de overstap naar een groter autostoeltje als je kindje zelf te groot wordt.

→ Bekijk autostoelen groep 0+

Autostoel groep 0+/1

Autostoel groep 0+/1

Er zijn autostoeltjes te koop die groep 0 en groep 1 combineren, geschikt voor kinderen vanaf de geboorte (met behulp van een stoelverkleiner) tot ze ongeveer 18 kilo wegen. Vaak zijn deze autostoeltjes draaibaar, zodat je je kindje voor- én achterwaarts kunt vervoeren. Wel zo makkelijk.

→ Bekijk autostoelen groep 0+/1

Autostoel groep 1

Autostoel groep 1

Kindjes van 1 tot ongeveer 4 jaar passen vaak het beste in een autostoel groep 1. Groep 1 autostoeltjes worden meestal in de rijrichting gemonteerd met de autogordel of Isofix. Er zijn ook groep 1 autostoeltjes die tegen de rijrichting in worden bevestigd, wat extra bescherming biedt bij een frontale botsing.

→ Bekijk autostoelen groep 1

 

Autostoel groep 1/2/3

Autostoel groep 1/2/3

Wil je maar één keer een (grotere) autostoel aanschaffen? Dan is groep 1/2/3 wat voor jou. Tot 4 jaar wordt een 5-puntsharnas gebruikt; daarna worden de kinderen vastgezet met de gewone autogordel. Door slim gebruik van stoelverkleiners en een verstelbare hoofdsteun gaan deze stoeltjes lang mee.

→ Bekijk autostoelen groep 1/2/3

Autostoel groep 2/3

Autostoel groep 2/3

Is je kindje al wat groter (15 tot 36 kilo), dan is een autostoel groep 2/3 de beste keuze. Autostoelen uit groep 2 en groep 3 worden vaak gecombineerd tot één groep. Het zijn als het ware zitverhogers met een rugleuning. Je kind wordt in met de driepuntsgordel vastgezet.

→ Bekijk autostoelen groep 2/3


 

Autostoel groepen in één overzicht

Ben je het overzicht op al die autostoel groepen een beetje kwijt? In onderstaande tabel zie je terug wat de kenmerken zijn van iedere autostoel groep.

Groep 0+ Groep 0+/1 Groep 1 Groep 1/2/3 Groep 2/3
Geschikt voor Baby Baby / peuter Peuter Baby / peuter / kind Peuter / kind
Leeftijd 0 tot 9 maanden 0 tot 4 jaar 9 maanden tot 4 jaar 1 tot 12 jaar 3 tot 12 jaar
Lengte kind tot 75 centimeter tot 105 centimeter 60 tot 105 centimeter 60 tot 135 centimeter 100 tot 135 centimeter
Gewicht kind tot 13 kilo tot 18 kilo 9 tot 18 kilo 9 tot 36 kilo 15 tot 36 kilo
Kijkrichting kind achterwaarts meestal achterwaarts meestal voorwaarts voorwaarts voorwaarts
top