Autostoel achterwaarts: de voordelen en nadelen

Autostoel achterwaarts veiliger

Kinderen moeten tegenwoordig zo lang mogelijk achterwaarts in hun autostoeltje zitten. Dat is namelijk veiliger. Maar waarom eigenlijk? En zijn er ook nadelen aan de autostoel achterwaarts bevestigen? Je leest het hier.

Regels autostoel achterwaarts

In Nederland moet je je kind, volgens de nieuwste i-Size veiligheidsregels achterwaarts in de autostoel zetten tot hij of zij 15 maanden oud is. Dat betekent dat je hem of haar tegen de rijrichting in vervoert. Je kind kijkt dus naar achteren. Er zijn tegenwoordig ook autostoeltjes te koop waarin je kind nog veel langer achterwaarts vervoerd wordt. Sommige expert pleiten ervoor om het verplicht te maken om kinderen in een autostoel tot de leeftijd van 4 jaar achterwaarts te vervoeren.

Autostoel achterwaarts gebruiken is veiliger

Het hoofd van kleine kinderen is relatief zwaar. Ook zijn de wervelkolom en rug nog niet voldoende ontwikkeld. Bovendien beschikken kleine kinderen niet over de reflexen en het reactievermogen waar wij als volwassenen over beschikken. Krijg je een botsing of aanrijding, dan zal bij voorwaarts vervoer het hoofdje van je kindje naar voren schieten, met ernstig letsel tot gevolg.

Als je een autostoel achterwaarts in de auto zet, dan wordt het hoofdje en de nek beter beschermd bij een botsing of aanrijding. De impact van de botsing wordt dan opgevangen door het autostoeltje, wat veel minder schade veroorzaakt. Krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn bij achterwaartse autostoeltjes tot vijf keer zo laag.

Nadelen van achterwaarts vervoer

Een autostoel achterwaarts gebruiken heeft ook enkele nadelen. Zo is er niet veel beenruimte, wat een probleem kan zijn als je kindje groeit.

Een ander nadeel is het feit dat achterwaarts gerichte autostoeltjes vaak wat meer ruimte innemen dan voorwaarts gerichte autostoeltjes. Heb je een kleine auto, dan kan dat lastig zijn. Ook zijn autostoeltjes achterwaarts vaak wat lastiger te installeren dan voorwaarts.

Ten slotte is het lastig om oogcontact te maken als je baby tegen de rijrichting in wordt vervoerd. Hij of zij kijkt dan namelijk naar achteren, terwijl jij als bestuurder je ogen op de weg moet houden. Gelukkig is hier iets op bedacht: met een autospiegel kun je je kleintje gemakkelijk in de gaten houden.

Autostoeltjes voor achterwaarts vervoer

Zoals gezegd moeten kinderen in Nederland minstens tot de leeftijd van 15 maanden achterwaarts vervoerd worden. Kies je een autostoeltje voor je baby, dan is deze dus sowieso achterwaarts gericht.

Let op bij het gebruik van meegroei autostoelen. Deze zijn voor meerdere leeftijdscategorieën geschikt. Soms kunnen ze alleen met de rijrichting mee in de auto gezet worden. Stap dus niet te vroeg over naar een dergelijke autostoel.

Wil je je kind langer dan 15 maanden achterwaarts vervoeren? Dan kun je bijvoorbeeld de Romer Swingfix M i-Size kiezen: hierin kun je je kind tot zijn of haar 4e jaar achterwaarts vervoeren.

Het verschil tussen voorwaartse en achterwaartse autostoeltjes

top