De geschiedenis van de autostoel

Geschiedenis autostoel

Ondanks dat de auto al vele jaren bestaat, is het autostoeltje voor kinderen relatief nieuw. Bekijk hier de geschiedenis van de autostoel.

1908: auto populair in Amerika

In 1908 werd de Ford Model T op de markt gebracht in Amerika. Dit was een ongekende revolutie, want ineens konden miljoenen Amerikanen zich deze relatief goedkope auto veroorloven. Halverwege de jaren ’20 was de auto zeer populair en keek niemand er meer van op als je een auto voor de deur had staan. Mensen gingen steeds vaker met de auto op pad. In plaats van alleen voor woon-werkverkeer, werden auto’s ook steeds vaker in de vrije tijd gebruikt. Ook kinderen gingen dan mee in de auto. Van autostoeltjes was toen echt nog geen sprake.

1933: autostoeltje om kinderen rustig te houden

In 1933 bracht het Amerikaanse bedrijf Bunny Bear Company het eerste autostoeltje op de markt. Dit was een stoffen zitverhoging. Het voornaamste doel van dit autostoeltje was niet de veiligheid van het kind, maar een rustige rit voor de ouders. Die konden het kind namelijk beter in de gaten houden. Ook bleven kinderen dankzij het autostoeltje beter op hun plek zitten, wat natuurlijk ook bijdroeg aan de rust in de auto.



1962: eerste autostoeltje voor de veiligheid

Pas in 1962 werd het eerste autostoeltje verkocht dat gericht was op de veiligheid van de kinderen. Toevallig waren er in dat jaar twee mannen die, los van elkaar, een ‘veilig’ autostoeltje ontwikkelden. Jean Ames maakte een Y-vormig harnas waarmee kinderen stevig vastgezet werden op een achterwaarts gerichte zitverhoger. Zo werd de klap van een eventuele botsing beter opgevangen en had het kind minder letsel. De Amerikaan Leonard Rivkin ontwierp een naar voren gericht autozitje met een metalen frame om het kind te beschermen.

1968: Ford maakt reclame voor autostoeltjes

In 1968 zette autofabrikant Ford een grootschalige reclamecampagne op om hun eigen autostoeltje ‘Tot-Guard’ onder de aandacht te brengen. Steeds meer mensen werden zich daardoor bewust van de risico’s voor kinderen in de auto. Niet lang daarna ontwikkelde General Motors de ‘Love Seat for Toddlers’.


Tot-Guard

Love Seat for Toddlers

1971: eerste regels voor veilige autostoeltjes vastgelegd

In 1971 worden er in Amerika voor het eerst regels vastgelegd waaraan veilige autostoeltjes moeten voldoen. Autostoeltjes werden toen nog niet onderworpen aan botsproeven. Wel werd het verplicht dat er een autogordel werd gebruikt om de stoel in de auto vast te maken. Ook moest een kind met een eigen gordel in het autostoeltje vastgezet worden.

1979: autostoeltje verplicht volgens de Amerikaanse wet

Pas in 1979 werd de eerste wet in Amerika (in Tennessee) aangenomen die het gebruik van autostoeltjes in de auto verplicht stelde. Veel later pas, in 1985, was deze veiligheidswet in alle Amerikaanse staten doorgevoerd. Toch gebruikte werd toen pas 80 procent van alle Amerikaanse kinderen in een autostoel vervoerd.

1984: Maxi-Cosi wordt opgericht

In 1984 richtte Sjef van der Linden Maxi-Cosi op. Maxi-Cosi Standaard was het eerste echte kinderautostoeltje van Europa. Er moesten zelfs Europese veiligheidsvoorschriften en verkeersregels opgesteld worden om de autostoeltjes van Maxi-Cosi te ondersteunen. Het is niets voor niets dat mensen een babyautostoel eigenlijk altijd een ‘Maxi-Cosi’ noemen! Maxi-Cosi blijft jaar op jaar met innovaties komen, waaronder de eerste i-Size autostoel, Air Safety Technology (autostoel met ingebouwde airbags), G-Cell, draaibare autostoeltjes… Dus wie weet wat Maxi-Cosi nog gaat betekenen voor de geschiedenis van autostoeltjes!


[/one_full]

1990: lancering van Isofix

In 1990 werd de ISO-norm ‘Isofix’ gelanceerd, in een poging om de bevestiging van autostoeltjes te standaardiseren. Isofix-autostoeltjes worden met twee haken vastgemaakt aan twee beugels, die rechtstreeks verbonden zijn met het chassis van de auto.

2013: nieuwe veiligheidsnorm ‘i-Size’

In juli 2013 werd de nieuwe goedkeuringsnorm voor autostoeltjes geïntroduceerd: ECE-R129, in de volksmond ook wel bekend als i-Size. De regels hebben betrekking op autostoeltjes voor kinderen jonger dan 15 maanden. Het belangrijkste speerpunt van de i-Size norm is dat kinderen tot 15 maanden achterwaarts moeten worden vervoerd. Er is een i-Size goedkeuringsnorm in de maak voor autostoeltjes voor oudere kinderen.

top