Keurmerk autostoel: waar moet je op letten?

Keurmerk autostoel

Een autostoel moet goedgekeurd zijn volgens de ECE-R44 norm of ECE-R129 norm (i-Size). Maar wat betekenen deze autostoel keurmerken? En hoe herken je ze?

Keurmerk op autostoel: zoek naar de oranje sticker

Wil je zeker weten dat je autostoel aan een van de keurmerken voldoet, zoek dan naar een oranje sticker aan de zijkant van de autostoel. Dit is het goedkeuringslabel. Het keurmerk kan er soms verschillend uitzien, maar doorgaans is het oranje. Er staan een aantal verschillende gegevens op dit label, waarvan dit de belangrijkste zijn:

  • De titels ‘ECE-R44’ of ‘ECE-R129’ / ‘i-Size’
  • De minimale en maximale lengte en/of gewicht dat je kindje mag hebben voor dit autostoeltje
  • De code van het land dat het autostoeltje heeft goedgekeurd (‘E’ staat voor Europa, ‘4’ is Nederland); het maakt voor de aankoop niet uit in welk land het stoeltje is goedgekeurd
  • De naam van de fabrikant
  • Het unieke EAN-nummer


Indeling i-Size en ECE-R44

De oudere goedkeuringsnorm ECE-R44 deelt autostoeltjes in op basis van het gewicht van je kind. Zo zijn er een aantal autostoel groepen ontstaan:

Bij i-Size of ECE-R129 zijn er geen groepen meer. Een autostoeltje is dan geschikt voor kinderen met een bepaalde lichaamslengte, bijvoorbeeld 67 tot 105 centimeter.

Keurmerk auto biedt geen garantie

Ieder autostoeltje wordt, voordat het op de markt gebracht wordt, aan een strenge test onderworpen. Op basis van de uitslag van deze test krijgt deze autostoel een keurmerk. Vaak doen onafhankelijke organisaties nog strengere tests met de autostoeltjes. Het kan dus voorkomen dat een autostoeltje wel een ECE-R44 of ECE-R129 keurmerk heeft, maar een onvoldoende scoort in een onafhankelijke test (bijvoorbeeld van de Consumentenbond).

top