Kinderen en airbags: hoe zit het eigenlijk?

Kinderen en airbags

Airbags zijn opvangkussens die de impact van een botsing of aanrijding verkleinen. Maar airbags kunnen juist extra letsel geven bij kinderen. Hoe zit dat eigenlijk?

Kinderen in een autostoel op de passagiersstoel: airbag uit

Is je kind kleiner dan 1,35 meter, dan moet je hem of haar in een autostoel vervoeren. Het heeft de voorkeur om een autostoel op de achterbank te bevestigen, omdat dit veiliger is. Wil je je kind in een achterwaarts gerichte autostoel op de passagiersstoel zetten, dan moet je je airbag uitschakelen. Doe je dat niet en krijg je onverhoopt op een botsing, dan kan de airbag namelijk veel schade toebrengen door de grote impact die het heeft. Zie een airbag als een ballon die razendsnel opblaast. Door de kracht die daarbij vrijkomt, krijgt je kindje in een achterwaartse autostoel een behoorlijke klap en wordt hij of zij met een enorme snelheid in de passagiersstoel gelanceerd – en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Botsproeven met autostoeltjes en airbags

In onderstaand filmpje zie je het heftige effect van airbags op kinderen in een autostoeltje.

Oudere kinderen en airbags

Ook kinderen tot 12 jaar kun je het best niet op een stoel bij een actieve airbag vervoeren. Soms heeft je kind ook op die leeftijd nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag. De fabrikant van de auto geeft hier een advies over af, dat je terug kunt vinden in het instructieboekje. Kun je de airbag niet uitschakelen, zorg er dan voor dat de bijrijdersstoel zo ver mogelijk naar achteren is gezet.

Bekijk hier meer regels voor autostoeltjes.

Autostoeltje met ingebouwde airbags

Er is tegenwoordig ook een Maxi-Cosi autostoeltje verkrijgbaar die ingebouwde airbags heeft: de Maxi-Cosi AxissFix Air. Dit autostoeltje, met Air Safety Technology, hebben twee specifiek vormgegeven airbags ingebouwd in de schouderpads. Deze blazen zich automatisch op in het geval van een botsing om het hoofd zachtjes te beschermen. Dit vermindert de krachten op de nek en voorkomt serieus letsel. Hoe dit werkt, zie je in dit filmpje:

top