Regels autostoel: tot welke leeftijd is een autostoel verplicht?

Regels autostoel

Om je kind zo veilig mogelijk te vervoeren, gelden er een aantal regels voor autostoelen. In het buitenland kunnen weer andere regels voor autostoeltjes gelden. Bekijk hier het overzicht.

Tot welke leeftijd in autostoel?

Tot welke leeftijd is een autostoel verplicht, vraag je je misschien af. In Nederland hangt die verplichting niet af van de leeftijd, maar van de lengte van je kind.

Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in Nederland in een goedgekeurd en passend autostoeltje worden vervoerd. Er is dus geen standaard leeftijd waarop een autostoel niet meer verplicht is, want dit is afhankelijk van de lengte van je kind. Ieder kind groeit op z’n eigen tempo, maar gemiddeld gezien heeft je kind rond de leeftijd van 8 of 9 jaar een lengte van ± 1,35 meter.

De regels autostoel met betrekking tot de lengte van je kind, gelden zowel als je kind voorin in de auto zit, als achterin. Wil je je kind op de bijrijdersstoel vervoeren, schakel dan wel de airbag uit. Als je de airbag niet kunt uitschakelen, zet de bijrijdersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren.

De Nederlandse regels over autostoeltjes

Er zijn grofweg twee eisen waaraan autostoeltjes in Nederland moeten voldoen.

Goedgekeurde autostoel
De autostoel moet goedgekeurd zijn volgens de ECE-R44 norm, of de nieuwste i-Size norm (ECE-R129). Deze stoeltjes zijn onderworpen aan strenge veiligheidstesten en botsproeven. Je herkent goedgekeurde autostoeltjes aan de oranje sticker op de achterkant of zijkant van het autostoeltje.

Passende autostoel
De autostoel moet passend zin, dus geschikt voor de lengte en het gewicht van je kind. Voor iedere leeftijdscategorie zijn er passende autostoelen te koop: voor baby’s, peuters en oudere kinderen. De meeste kinderautostoelen kun je gebruiken tot je kind 36 kilo weegt.

Hieronder vind je de populairste autostoeltjes van dit moment. Uiteraard voldoen deze autozitjes aan alle regels.

Maxi-Cosi Cabriofix i-Size

Maxi-Cosi Cabriofix i-Size

  • Populairste autostoel voor baby’s
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Installatie met Isofix base
Bekijk bij bol.com
Maxi-Cosi Tobi

Maxi-Cosi Tobi

  • Beste autostoel voor peuters
  • Gemakkelijk in gebruik
  • In de auto te bevestigen met de autogordel
Bekijk bij bol.com
Maxi-Cosi Rodifix AirProtect

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect

  • Beste kinderautostoel
  • AirProtect technologie: optimale bescherming van hoofd en nek
  • Isofix-bevestiging
Bekijk bij bol.com

Zijn zitverhogers toegestaan?

Is je kind te zwaar geworden voor een autostoel, maar loopt de gordel nog niet over zijn of haar sleutelbeen heen, dan kun je hem of haar op een zitverhoger laten zitten. Zitverhogers zijn toegestaan voor kinderen langer dan 1,25 meter en zwaarder dan 22 kilo. Als het kan, vervoer je kind dan het liefst in een autostoel met rugleuning: deze zijn een stuk veiliger dan stoelverhogers zónder rugleuning.

Uitzonderingen op de regels autostoel

  • Zijn er op de achterbank geen autogordels? Dan mogen kinderen vanaf 3 jaar ‘los’ op de achterbank zitten, bijvoorbeeld op schoot.
  • Is je auto te klein voor drie autostoeltjes? Dan mag een derde kind in de autogordel meerijden, zo lang hij of zij ouders is dan 3 jaar. De autogordel moet dan wel over de borst en heupen lopen, en niet alleen over de heupen. Soms past er nog wel een zitverhoger tussen twee gewone autostoeltjes.
  • Als je maar af en toe een (extra) kind meeneemt in de auto, dan mag hij of zij in de autogordel op de achterbank vastgezet worden, mits het kind ouder dan 3 jaar is. Let op: dit geldt alleen voor korte ritjes en incidenteel vervoer – eigen kinderen moeten altijd in een autostoeltje.

Regels autostoel in het buitenland

In sommige landen, zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, moeten kinderen tot 1,50 meter in een autostoel vervoerd worden. En in sommige landen mag je je kind tot een bepaalde leeftijd of lengte niet voorin vervoeren. Ook gelden niet overal alle uitzonderingen. De Consumentenbond heeft een mooi overzicht gemaakt van de regels die in het buitenland gelden.

top