Regels autostoel: tot welke leeftijd is een autostoel verplicht?

Regels autostoel

Om je kind zo veilig mogelijk te vervoeren, gelden er een aantal regels voor autostoelen. In het buitenland kunnen weer andere regels voor autostoeltjes gelden. Bekijk hier het overzicht.

Regels autostoel in Nederland

Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in Nederland in een goedgekeurd en passend autostoeltje worden vervoerd. Er is geen standaard leeftijd waarop een autostoel niet meer verplicht is, want dit is dus afhankelijk van de lengte van je kind.

De regels autostoel gelden zowel als je kind voorin in de auto zit, als achterin. Wil je je kind op de bijrijdersstoel vervoeren, schakel dan wel de airbag uit. Als je de airbag niet kunt uitschakelen, zet de bijrijdersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren.

Goedgekeurde autostoel
Met ‘goedgekeurd’ wordt bedoeld dat een autostoeltje voldoet aan de ECE-R44 norm, of aan de nieuwste i-Size norm (ECE-R129). Deze stoeltjes zijn onderworpen aan strenge veiligheidstesten en botsproeven. Je herkent goedgekeurde autostoeltjes aan de oranje sticker op de achterkant of zijkant van het autostoeltje.

Passende autostoel
Met ‘passend’ wordt bedoeld: geschikt voor de lengte en het gewicht van je kind. Voor iedere leeftijdscategorie zijn er passende autostoelen te koop: voor baby’s, peuters en oudere kinderen. De meeste kinderautostoelen kun je gebruiken tot je kind 36 kilo weegt. Is je kind te zwaar geworden voor een autostoel, maar loopt de gordel nog niet over zijn of haar sleutelbeen heen, dan kun je hem of haar op een zitverhoger laten zitten. Zitverhogers zijn toegestaan voor kinderen langer dan 1,25 meter en zwaarder dan 22 kilo. Als het kan, vervoer je kind dan het liefst in een autostoel met rugleuning: deze zijn een stuk veiliger dan stoelverhogers.

Uitzonderingen op de regels autostoel

  • Zijn er op de achterbank geen autogordels? Dan mogen kinderen vanaf 3 jaar ‘los’ op de achterbank zitten, bijvoorbeeld op schoot.
  • Is je auto te klein voor drie autostoeltjes? Dan mag een derde kind in de autogordel meerijden, zo lang hij of zij ouders is dan 3 jaar. De autogordel moet dan wel over de borst en heupen lopen, en niet alleen over de heupen. Soms past er nog wel een zitverhoger tussen twee gewone autostoeltjes.
  • Als je maar af en toe een (extra) kind meeneemt in de auto, dan mag hij of zij in de autogordel op de achterbank vastgezet worden, mits het kind ouder dan 3 jaar is. Let op: dit geldt alleen voor korte ritjes en incidenteel vervoer – eigen kinderen moeten altijd in een autostoeltje.

Regels autostoel in het buitenland

In sommige landen, zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, moeten kinderen tot 1,50 meter in een autostoel vervoerd worden. En in sommige landen mag je je kind tot een bepaalde leeftijd of lengte niet voorin vervoeren. Ook gelden niet overal alle uitzonderingen. De Consumentenbond heeft een mooi overzicht gemaakt van de regels die in het buitenland gelden.

top