i-Size autostoel

i-Size autostoel

Wil je je kind veilig vervoeren in de auto? Kies dan voor een i-Size autostoel. Dit is een autostoel die is goedgekeurd volgens de nieuwste, strenge i-Size norm, ook wel de ECE-R129-norm genoemd. Bekijk hieronder de top 3 i-Size autostoeltjes.

Wat is i-Size?

i-Size is een Europese veiligheidswet die betrekking heeft tot autostoeltjes voor kinderen. De wet is in 2012 geïntroduceerd en geldt voor autostoeltjes voor kinderen van de geboorte tot ze 105 centimeter lang zijn. Dat is ongeveer tot ze 4 jaar oud zijn.


Het i-Size symbool
Een autostoeltje dat aan de strenge i-Size goedkeuringsnorm voldoet, wordt een i-Size autostoel genoemd. De i-Size norm is de opvolger van de oudere ECE-R44 norm, die al vanaf 1982 gold. Beide regelgevingen gelden in heel Europa en bestaan nu nog naast elkaar, maar het is de bedoeling dat de ECE-R44 norm uiteindelijk uitgefaseerd wordt. Op dit moment is er ook een i-Size norm in ontwikkeling voor oudere kinderen (vanaf 105 centimeter).

Best beoordeelde i-Size autostoeltjes

Wil je weten welke meegroei autostoel het beste bij jou en je kind past? Er zijn meegroei autostoeltjes beschikbaar in iedere prijsklasse. Bekijk hieronder de autostoelen die in deze categorie het populairst zijn.

Maxi-Cosi Morion

Maxi-Cosi Morion

 • Consumentenbond ‘Beste koop’ (2022)
 • Voldoet aan strenge i-Size norm
 • Voor kinderen tot 12 jaar
Bekijk bij bol.com
Maxi-Cosi Mica i-Size autostoel

Maxi-Cosi Mica

 • Draaibaar groep 0+/1 autostoeltje
 • Voldoet aan i-Size norm
 • Bevestiging met Isofix
Bekijk bij bol.com
 

Welke regels gelden voor i-Size autostoeltjes?

Als een autostoel aan volgens de i-Size regels is goedgekeurd, dan voldoet hij aan deze kenmerken:

 • Langer achterwaarts vervoer: volgens de oudere R44-norm mocht je je kleine vanaf 9 maanden voorwaarts vervoeren, dus met de rijrichting mee. In een i-Size autostoel is voorwaarts vervoer pas toegestaan vanaf 15 maanden, omdat het nekje pas vanaf dat moment sterk genoeg is om het relatief zware hoofdje op te vangen bij een botsing.
 • Bevestiging met Isofix: een i-Size autostoel wordt met Isofix vastgemaakt in de auto. Er zijn ook i-Size autostoeltjes die zowel met Isofix als met de autogordel kunnen worden bevestigd. Doe je dat met de autogordel, dan is het niet ‘i-Size proof’.
 • Indeling op basis van lichaamslengte: in de oudere R44-norm werden autostoeltjes ingedeeld in groepen op basis van gewicht. i-Size autostoeltjes worden daarentegen ingedeeld op basis van lichaamslengte, wat gemakkelijk is voor ouders omdat deze overeenkomen met de kledingmaten van hun kind. Fabrikanten mogen zelf aangeven voor welke lichaamslengte hun autostoeltje geschikt is, bijvoorbeeld van 60 tot 105 centimeter.
 • Bescherming bij zijdelingse botsingen: een i-Size autostoel moet goed scoren in een zijdelingse botsproef – een test die ontbreekt in de ECE-R44 norm. Uit onderzoek blijkt dat bij 80% van de botsingen zijwaartse impact is, dus de betere bescherming bij i-Size autostoelen zal aanzienlijk schelen op het letsel.
 • Past op iedere ‘i-Size ready’ zitplaats: alle i-Size autostoeltjes kunnen bevestigd worden op een willekeurige i-Size goedgekeurde zitplaats in de auto. Zitplaatsen in nieuwere auto’s kunnen nu worden gelabeld als ‘i-Size ready’. In de oudere ECE-R44 norm was het nog vrij onduidelijk of een autostoeltje in een bepaalde auto paste, waardoor onjuiste installatie op de loer lag.

i-Size versus ECE-R44

Kenmerk ECE-R44 i-Size (ECE-R129)
Botsproef ✓ Frontale aanrijding
✓ Aanrijding van achteren
✓ Frontale aanrijding
✓ Aanrijding van achteren
✓ Zijwaartse aanrijding
Rijrichting Voorwaarts vervoer vanaf 9 kilo (ongeveer 9 maanden) Achterwaarts verplicht tot 15 maanden
Installatie in de auto Met Isofix, autogordel of een combinatie Met Isofix (met Top Tether of steunpoot als derde bevestigingspunt)
Indeling Conform de grenzen van vaststaande groepen Fabrikanten bepalen zelf voor wie welk autostoeltje geschikt is
Grenzen Op basis van gewicht van je kind Op basis van lengte van je kind

Voordelen en nadelen van i-Size autostoeltjes

 • Een i-Size autostoel voldoet aan de strengste veiligheidsregels die op dit moment gelden
 • Je kind is in een i-Size autostoel voldoende beschermd in een zijdelingse botsing, iets wat eerder nog niet werd getest
 • Omdat je kleine langer achterwaarts wordt vervoerd, is het risico op nek- en hoofdletsel bij een botsing kleiner
 • De installatie van i-Size autostoel in auto’s vindt plaats met Isofix, dus de kans op installatiefouten is kleiner
 • Een i-Size autostoel past sowieso op een ‘i-Size ready’ zitplaats in de auto; je hoeft de compatibiliteit tussen stoeltje en auto dus niet meer op te zoeken bij de fabrikant
 • i-Size autostoeltjes zijn doorgaans iets duurder dan autostoeltjes die zijn gekeurd volgens de oudere ECE-R44 norm
 • i-Size autostoeltjes passen niet in iedere auto

Hoe herken ik een i-Size autostoel?

Aan de zijkant of achterkant van iedere i-Size autostoel is een oranje label geplakt. Op dit keurmerk staan een aantal belangrijke gegevens, waaronder:

 • Het woord ‘i-Size’
 • Voor welke lengte en/of welk gewicht het autostoeltje geschikt is
 • De code van het land dat het autostoeltje heeft goedgekeurd (‘4’ is bijvoorbeeld Nederland, ‘E’ staat voor Europa)
 • De naam van de fabrikant
 • Het unieke EAN-nummer

Past een i-Size autostoel in mijn auto?

De meeste nieuwe auto’s zijn ‘i-Size ready’, wat betekent dat ze 1 of meerdere zitplaatsen hebben waarop je sowieso een i-Size autostoel kunt zetten. Is je auto niet ‘i-Size ready’? Zoek dan op bij de autostoeltjesfabrikant op of je het stoeltje kunt bevestigen.

Mag ik een ‘oud’ autostoeltje blijven gebruiken?

Heb je een autostoeltje dat wel is goedgekeurd volgens de oudere ECE-R44 norm, dan mag je die gewoon blijven gebruiken. Er staat geen verbod gepland op deze autostoeltjes. Pas in de toekomst wordt de i-Size autostoel de nieuwe standaard.

Tips en advies over i-Size autostoelen

top