Wanneer welke autostoel?

Het is in Nederland verplicht om kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd autostoeltje te vervoeren. Maar er zijn heel veel verschillende soorten autostoelen. Welk autostoeltje heb je nodig? En wanneer moet je overstappen naar een andere autostoel?

Om de keuze voor een autostoel makkelijker te maken, zijn ze ooit opgedeeld in groepen. Die groepen worden bepaald door het gewicht van je kind: tot 13 kilo vervoer je een baby in een autostoel groep 0+, tot 18 kilo in groep 1, etc. Met de komst van de i-Size norm worden de groepen niet meer gebaseerd op gewicht, maar op lengte.

Toch zijn groepen niet altijd de makkelijkste manier om te bepalen welke autostoel geschikt is voor je kind. Er zijn namelijk tegenwoordig ook meegroeistoelen, die je door de verschillende standen en instellingen langere tijd kunt gebruiken. Er zijn zelfs stoelen die geschikt zijn vanaf de geboorte tot je kind 12 jaar is!

Je kunt een autostoel daarom ook kiezen op basis van de leeftijd van je kindje, in combinatie met gewicht of lengte. Bekijk hieronder de beste autostoelen per leeftijdscategorie.

 
Wanneer welke autostoel?

 

Autostoel baby

Autostoel baby

Is er een kleintje op komst? Gefeliciteerd! Het is belangrijk om een goede autostoel voor je baby te kopen, zodat je je kleintje vanaf zijn of haar geboorte direct veilig kunt vervoeren.

→ Bekijk baby-autostoelen

Autostoel peuter

Autostoel peuter

Is je kleine uit z’n baby autostoel gegroeid? Dan moet je overstappen op een grotere autostoel. Wil je weten wat de beste peuter autostoeltjes zijn, bekijk dan hier het overzicht.

→ Bekijk peuterautostoelen

Kinderautostoel

Kinderautostoel

Kinderautostoelen zijn er in verschillende soorten en maten. De meeste kinderautostoelen vallen in autostoel groep 2/3. Door de verschillende standen groeit de stoel met je kind mee.

→ Bekijk kinderautostoelen

top