
Zitverhoger auto
Als je kindje niet meer in een peuterautostoel past, dan is het tijd om over te stappen op een kinderautostoel. Die zorgt ervoor dat je kind wat hoger komt te zitten, zodat de autogordel goed past. Als je kind 22 kilo weegt en 1,25 meter lang is, mag je hem of haar ook op een zitverhoger in de auto vervoeren. Dat is rond de leeftijd van 5 à 6 jaar.
Wat is veiliger: een kinderautostoel of zitverhoger?
In 2017 zijn de regels voor het gebruik van zitverhogers in de auto aangescherpt. Pas vanaf het moment dat je kind 22 kilo weegt en 1,25 meter lang is, mag je hem ook op een zitverhoger in de auto zetten. Toch wordt aangeraden om je kind zo lang mogelijk in een autostoel met rugleuning te laten zitten, de zogenaamde groep 2/3 autostoel. Dit geeft namelijk extra bescherming bij een botsing van de zijkant. Omdat de gordel beter over het lichaam geleid wordt, is je kind ook beter beschermd bij een frontale botsing.
Voordelen en nadelen van zitverhogers
- Goedkoper dan gewone autostoeltjes
- Je kind zit hoger in de auto, waardoor de autogordel beter over het lichaam geleid wordt
- Zitverhogers wegen meestal minder dan een kilo
- Een zitverhoger in de auto neemt niet veel ruimte in
- Je kunt een zitverhoger makkelijk overzetten naar een andere auto
- Je kind kan zelf de gordel omdoen
- De bekleding is doorgaans makkelijk te verwijderen en te wassen
- Sommige zitverhogers kun je vastzetten met Isofix, waardoor ze extra stevig op de achterbank staan
- Je kind mag ook voorin op een zitverhoger zitten
- Niet geschikt voor kleinere kinderen: pas vanaf 22 kilo / 1,25 meter
- Minder goede bescherming bij botsingen dan autostoelen met rugleuning
Beste zitverhoger voor in de auto
Wil je weten welke zitverhoger het beste bij jou en je kind past? Zitverhogers zijn doorgaans niet zo duur, maar ze verschillen wel in eigenschappen. Sommige zitverhogers worden bijvoorbeeld bevestigd met Isofix, terwijl andere zitverhogers los op de achterbank staan. Bekijk hieronder de zitverhogers die het beste worden beoordeeld.
Bubblebum
- Opblaasbare zitverhoger
- Compact op te vouwen
- Handig mee te nemen
Bekijk bij bol.com
Bebies First Topo
- Zitverhoger met Isofix
- Compact formaat
- Ergonomisch design
Bekijk bij bol.com
Puck James
- Goedkope, brede zitverhoger
- Zachte gevoerde bekleding
- Installatie met gordel
Bekijk bij bol.com
Beste zitverhoger met rugleuning
Zitverhogers worden pas aangeraden vanaf het moment dat je kleine 22 kilo weegt. Tot die tijd kun je beter een zitverhoger met rugleuning kiezen. Deze bieden meer stevigheid en een betere bescherming bij botsingen, met name bij zijwaartse aanrijdingen. Er zijn zelfs autostoeltjes waarvan de rugleuning in de breedte verstelbaar is, waardoor de autostoel als het ware met je kind meegroeit. Bekijk hieronder de populairste zitverhogers met rugleuning.
Titaniumbaby Vidar
- Met afneembare rugleuning
- Stoere, sportieve bekleding
- Met autogordel of met Isofix
Bekijk bij bol.com
Maxi-Cosi Rodi SPS
- Rugleuning is afneembaar
- Veilig en comfortabel
- Met ‘Side Protection System’
Bekijk bij bol.com
X-Adventure Premium
- Goedkope groep 1/2/3 autostoel
- Groeit mee met je kind
- Verwijderbare rugleuning
Bekijk bij bol.com
Wanneer heb je geen autostoel of zitverhoger meer nodig?
Tot je kind 1,35 meter is, moet je hem of haar in een autostoel of op een zitverhoger vervoeren. Denk je dat je kind lang genoeg is om geen autostoel of zitverhoger meer nodig te hebben? Check altijd of de autogordel netjes over het sleutelbeen van je kind loopt. Ook moet je kind met de billen tegen de rugleuning zitten, terwijl de knieën goed over de zitting heen buigen. Als dit zo is, kun je je kind veilig zonder autostoel of stoelverhoger vervoeren. Dat is meestal rond de leeftijd van 8/9 jaar.
Let op: in het buitenland gelden soms andere regels voor het gebruik van autostoeltjes of zitverhogers. In Duitsland moet je kind bijvoorbeeld tot hij of zij 1,50 meter lang is, in een autostoel of stoelverhoger vervoerd worden. De Consumentenbond heeft een mooi overzicht gemaakt van de regels die in het buitenland gelden.
Hoe weet je of je kind goed op zitverhoger zit?
Een zitverhoger is niets anders dan een zitje waardoor je kindje hoger in de auto zit. Het diagonale deel van de autogordel moet over het sleutelbeen en de borst van je kind lopen. De heupgordel moet over de heupen heen; niet over de buik. De billen van je kind moeten tegen de rugleuning van de achterbank zitten, terwijl de knieën gebogen moeten zijn over de rand van de zitverhoger heen. Zitverhogers hebben meestal gordelgeleiders onder de armleuningen, zodat je de gordel goed kunt vastmaken.
Zitverhogers met Isofix
De meeste zitverhogers staan los in de auto, maar sommige zitverhogers kun je ook bevestigen met Isofix. Een zitverhoger met Isofix zit altijd vast in de auto, ook als je kindje er niet op zit. Dat heeft als voordeel dat de zitverhoger niet in de rondte kan vliegen bij bijvoorbeeld een noodstop of botsing. Dat is wel zo veilig voor de andere passagiers. In het overzicht van de populairste zitverhogers hieronder, vind je ook enkele zitverhogers met Isofix.